Back to square one

Back to square one

Opdrachtgever: ShabbyShabbyAppartments
Opdracht: Installatie
Type: Prijsvraag
Locatie: Munchen (D)
Samenwerking: Architectenbureau Roodkapje, Mijner Ontwerp
Oplevering: 03-09-2015
Toelichting:

The method
We start by scavenging the city for raw materials. We stumble upon the square in front of the BNM that is paved with small concrete paving slabs that measure about 200x200x100mm each. We think to ourselves: why not use the materials from the actual spot we are going to build to create something completely new. We decide to borrow the concrete slabs as the raw material for our project.

The house
The method is simple: we first determine the exact position and design of the house we are going to build. We start removing the slabs one by one from the square. We stack them one on top of the other, like bricklayers do, to construct the walls of the house. As we work without mortar we choose an adapted stretcher bond to create a stable structure. The house has a door, a small and a large window, an integrated toilet and a fireplace. Two single mattresses on top of an elevation, also made out of concrete slabs, form a double bed. The elevation is adaptable: by rearranging the slabs it can be made in to a table and chairs, or a couch, or anything else that is desired.

The garden
The bare ground that is revealed by removing the slabs surrounds the house like a private garden. The exact size of the garden is determined by the amount of slabs that make up the house. The design of the garden reacts to the specific possibilities handed to us by the square. Two trees are literally integrated in the garden, two others are formally involved in a larger composition. The house becomes a villa.

The budget
We use the 250,- budget for extra (external) materials to create a habitable place. OSB to make the door, the structural part of the roof, the door- and window frames and the shutters. Wood beams for constructing the roof itself, covert by a layer of plastic foil to waterproof it. Watertight seals plug up the clearance between the concrete slabs and the door- and window frames. Two hinges and a lock for the door, four hinges for the shutters. And finally a double walled sheet of perspex to make the window itself.

Back to square one
There is no destruction involved. The process is, aside from the additional materials – completely reversible. When the house becomes redundant the slabs are returned to there original use: the pavement of the square. In the beginning a few small signs will be left as a reminder of the house that once was: soot on the slabs that were used as a fireplace, the painted house number. But soon this all will fade away. In the end all that is left is the square itself.


Opdrachtgever: ShabbyShabbyAppartments
Opdracht: Installatie
Type: Prijsvraag
Locatie: Munchen (D)
Samenwerking: Architectenbureau Roodkapje, Mijner Ontwerp
Oplevering: 03-09-2015
Toelichting:

The method
We start by scavenging the city for raw materials. We stumble upon the square in front of the BNM that is paved with small concrete paving slabs that measure about 200x200x100mm each. We think to ourselves: why not use the materials from the actual spot we are going to build to create something completely new. We decide to borrow the concrete slabs as the raw material for our project.

The house
The method is simple: we first determine the exact position and design of the house we are going to build. We start removing the slabs one by one from the square. We stack them one on top of the other, like bricklayers do, to construct the walls of the house. As we work without mortar we choose an adapted stretcher bond to create a stable structure. The house has a door, a small and a large window, an integrated toilet and a fireplace. Two single mattresses on top of an elevation, also made out of concrete slabs, form a double bed. The elevation is adaptable: by rearranging the slabs it can be made in to a table and chairs, or a couch, or anything else that is desired.

The garden
The bare ground that is revealed by removing the slabs surrounds the house like a private garden. The exact size of the garden is determined by the amount of slabs that make up the house. The design of the garden reacts to the specific possibilities handed to us by the square. Two trees are literally integrated in the garden, two others are formally involved in a larger composition. The house becomes a villa.

The budget
We use the 250,- budget for extra (external) materials to create a habitable place. OSB to make the door, the structural part of the roof, the door- and window frames and the shutters. Wood beams for constructing the roof itself, covert by a layer of plastic foil to waterproof it. Watertight seals plug up the clearance between the concrete slabs and the door- and window frames. Two hinges and a lock for the door, four hinges for the shutters. And finally a double walled sheet of perspex to make the window itself.

Back to square one
There is no destruction involved. The process is, aside from the additional materials – completely reversible. When the house becomes redundant the slabs are returned to there original use: the pavement of the square. In the beginning a few small signs will be left as a reminder of the house that once was: soot on the slabs that were used as a fireplace, the painted house number. But soon this all will fade away. In the end all that is left is the square itself.

Scroll naar boven